ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΙΟ ΠΑΙΔΙ Και η μέθοδος του Θεάτρου της Πραγματικότητας
Πού: ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πότε: 21/11/2023
Εισιτήρια: €17 Κανονικό | €12 (μαθητές, συνταξιούχοι, ΑΜΕΑ)
Διάρκεια: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμά - θα ακολουθήσει συζήτηση για το Θέατρο της Πραγματικότητας
Ηλικίες: 14+
Γλώσσα: Ελληνικά
Πληροφορίες:
Το περίσσιο παιδί είναι μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ενσυνείδητα μια οικογένεια. Εν τω μέσω της συνύπαρξης όπως την ξέρουμε, σε κάθε πιθανή εναρκτήρια συνθήκη μιας σχέσης, δύο ανθρώπων ή πέντε ή δέκα ή εκατό. Από κάθε πιθανή προέλευση κάθε ψυχής και κάθε άγνωστο προορισμό. Μια θεατρική σπουδή στον ορθό λόγο και τη συγκίνηση της πραγματικότητας που μένει συχνά ανείπωτη στη ροή της κανονικής μας ζωής, στις κανονικές μας κοινωνίες, εκεί που πράττουμε τις κανονικές μας συνήθειες, στις κανονικές μας εργασίες, για τις κανονικές μας οικογένειες ή ό,τι κουβαλά κάθε ψυχή.
Περισσότερες Πληροφορίες:
Με αφορμή το περίσσιο παιδί του Θ. Τριαρίδη. Ένα παραβολικό παραμύθι για ένα ασήμαντο πρόγραμμα ενός υπολογιστή που αποφασίζει να παλέψει -με ρίσκο την ύπαρξή του- και τελικά να θυσιαστεί για να σώσει από τις φλόγες του πόνου και του χαμού ένα φανταστικό πλαστικό παιδί.
Το περίσσιο παιδί μιλά για τα παιδιά που γεννήθηκαν στον πάτο του καζανιού του κόσμου. Τα μαύρα, τα κίτρινα, τα κόκκινα, τα ιβούαρ, τα πολύ χαζά, τα πολύ χοντρά, τα πολύ ψηλά, τα πολύ κοντά, τα ασυνήθιστα, τα διαγώνια, τα αμίλητα, τα επιθετικά, τα ακάλεστα, τα άρρωστα, τα εγκαταλειμμένα, τα πονεμένα, τα ορφανά. Για τα παιδιά που ο κόσμος μας θεωρεί περιττά, περίσσια, άχρηστα. Είτε το φωνάζουμε μες στα πρόσωπά τους είτε το ψιθυρίζουμε στα κρυφά. Για τα εκατομμύρια παιδιά χωρίς οικογένεια, χωρίς χάδι, χωρίς γνώση, χωρίς νερό, χωρίς ευκαιρία στην ανθρώπινη ευτυχία. Το περίσσιο παιδί μιλά για τα παιδιά που όσο εμείς εδώ σε λίγο θα σιγοτραγουδήσουμε το Imagine του John Lenon, εκείνα θα σιγοπεθαίνουν σε κάποια γωνιά κάποιου δρόμου. Για τα παιδιά που θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς.
Το έργο μας δίνει αναφορά στους πανανθρώπινους λόγους. Έτσι που μαθαίνουμε να ζούμε λίγο πιο ελεύθεροι κι ασφαλείς μαζί κάθε μέρα. Το έργο μας μιλά για τη χειροπιαστή ανάγκη, για την αόρατη θυσία, για τον τρυφερό αγώνα, για όσα εξηγούν τα λεξικά στη λέξη αγάπη. Το έργο μας μιλά για τα εγκαταλειμμένα μωρά, για τα διαφορετικά παιδιά, για τους διαχωρισμένους εφήβους, για τους αποκλεισμένους ενήλικες, για τους αποτυχημένους μεσήλικες, για τους άχρηστους υπερήλικες. Σε μια κούρσα για ένα τέλος που μας έμαθαν για σημαντικό. Σε έναν κυλιόμενο διάδρομο που δεν χρειάζεται να είναι.
Και το περίσσιο παιδί είσαι εσύ.
Κι αν είσαι, είμαι.
Ο ίδιος ο συγγραφέας, πατέρας πέντε παιδιών -και πολλών ακόμη που βοηθάει σαν δικά του, έχει βιώσει το ταξίδι της συγκλονιστικής περιπέτειας της διακρατικής υιοθεσίας μιας μικρής αγγελικής ψυχής από την υποσαχάρια Αφρική και τα τελευταία χρόνια είναι εμπνευστής και καθοδηγητής για πολλές νέες οικογένειες που τολμούν μια τέτοια ανοίκεια πράξη αγάπης. Μια τέτοια οικογένεια αλληλεγγύης και συγκίνησης προσπαθούμε να δημιουργούμε κι εμείς στη σκηνή και στη ζωή. Σε ένα προσωπικό και συλλογικό πείραμα, σε μια συνθήκη πραγματικότητας. Έτσι που ριζώνουν οι ιδέες και νοτίζουν οι πράξεις. Παντελώς απροετοίμαστοι για μια τέτοια ευθύνη κι όμως πανέτοιμοι από τη γέννα μας, όλοι μαζί, θεατές ερμηνευτές, αρχάριοι, μωροί, στην ασκητική της δημιουργίας μιας φυλής της αγάπης και της αλληλεγγύης. Για τα παιδιά που υποφέρουν. Γύρω και μέσα μας. Σε ένα καλλιτεχνικό έργο που ταξιδεύει σε καλλιτεχνικές σάλες, σε σχολεία, σε αμφιθέατρα, σε φορείς, σε γειτονιές. Κι έχουμε ήδη παίξει από αίθουσα μαθητών λυκείου μέχρι σε ανοιχτό θέατρο σε γαμήλια τελετή. Όσο υπάρχουμε οι ζωντανοί.
Σκηνοθεσία: Νικόλας Ανδρουλάκης
Ερμηνεύουν: Αντιγόνη Σταυροπούλου, Νικόλας Ανδρουλάκης
Ένα έργο της Καλλιτεχνικής Συμμορίας Ντουέντε